Spracovanie živočíšnych tukov pre potravinársky a krmovinársky priemysel

Viedenská „šnicža“ so zemiakovým šalátom

Vedeli ste, že prapôvodným dôvodom „technológie“ vyprážania v trojobale bolo zlato? Nie? Tak Vám zacitujeme z kulinárskeho almanachu: „Tí, čo si to mohli v Lombardii 15. a 16. storočia dovoli, nechávali svoje jedlo obklada lístkovým zlatom...

Zlato sa považovalo vtedy za liek. Takýto márnotratný luxus sa začal presadzova do takej miery, že to musela benátska správa v roku 1514 napokon zakáza. Pri hžadaní aspoň optickej náhrady sa dospelo napokon k trojobalu". A toto - dnes pre Rakúšanov príznačné jedlo - sa zachovalo v rovnakej podobe podnes: „zlatistý, tenučký a cez okraje taniera vykúkajúci rezeň". V Rakúsku sa „povinne" pripravuje z težaciny.

Suroviny pre 4 osoby:

• 4 težacie rezne/ 200 g (zo šálu težacieho stehna)
• na obažovanie: múka, vajce, žemžová strúhanka
• sož
• na vypráženie: bravčová mas

Postup:

Rezne je potrebné naklepa skutočne natenko a osoli ich. Obali z oboch strán najprv v múke, zbytočnú múku „oklepka" vykúpa v rozšžahanom vajíčku a napokon odtečené „otoči" v strúhanke. Napokon vypraži do zlata v dostatočnom množstve bravčovej masti .

 Upozornenie: rezne musia v tuku doslova pláva a panvicou treba občas potrias, aby tuk i rezeň zostali „v pohybe". Tak sa obal na mäse „prevzdušní" a rezeň získa želaný vlnitý vzhžad.

Dôležitá poznámka: pri obracaní do rezňa v žiadnom prípade nepichajte vidličkou!

 

 

Rezne sa však dajú pripravi aj v rúre:

napanírované rezne (múka, vajce, strúhanka) ponorte obalené do oleja a potom ich uložte do rúry na plech (použite savý papier na pečenie - nie je povinné, ale vhodné!) a v rúre s horným a dolným nastavovaním upečte pri teplote cca 180° C (pokým sú hotové = získajú želanú zlatú farbu). V teplovzdušnej rúre a na viacerých plechoch pri teplote 160° C. Výhodou je, že zvládnete všetky rezne naraz.

Po upražení odstráňte kuchynskými papierovými utierkami prebytočný tuk a servírujte.

Šalát:

• 300 g rohlíkových šalátových zemiakov (alebo iného druhu, ktorý sa nerozvarí)
• 1 červená cibuža
• sož, korenie, cukor
• vínny ocot
• olej (najlepšie z tekvicových jadier)
• 1 čaj. lyžičku estragónovej horčice
• 1 zväzok pažítky

Postup :

Ošúpte cibužu, nakrájajte ju nadrobno. Umyté neošúpané zemiaky uvarte v osolenej vode (v závislosti od vežkosti zemiakov trvá cca 30 minút). Ošúpané uvarené zemiaky nakrájajte kým sú teplé na kolieska. Zalejte marinádou z vínneho octu, oleja, cukru, horčice, soli, čierneho korenia a cibule a dochute. Zemiakový šalát by nemal ma príliš tekutú ale ani príliš hustú konzistenciu.

O spoločnosti

O nĂĄs
FotogalĂŠria
Kontakt

Kontakt

JAV-AKC spol. s r. o.
Loger č. 1112
925 84 Vlčany

Tel.: +421 31 77 945 22
E-mail: jav@jav-akc.sk